به گزارش راهبرد معاصر؛ از شرق تا غرب عالم همچنان در حیرت حملات شش روز پیش به تاسیسات نفتی آرامکو سعودی قرار دارند. بیان اظهارات متنوع و گاه متعارض در رابطه با نوع ابزارهای تهاجمی به کار رفته در حمله و مبدا حملات، گواهی بر این مسئله است.
نکته حائز اهمیت در این باره عدم رهگیری تجهیزات بکار رفته در حملات از سوی پدافند هوایی پاتریوت آمریکا است که در سراسر سرزمین سعودی مستقر است.
حوثیهای یمن که از سوی ایران حمایت میشوند، مسئولیت حمله اخیر به تأسیسات نفتی عربستان سعودی را به عهده گرفتند و ایالات متحده آمریکا ایران را به دست داشتن در این حملات متهم کرد. آمریکا تردیدهایی را نیز در مورد منشأ حملات به زیرساختهای نفتی شرکت آرامکو عربستان مطرح کرده، اما ایران تمام این اتهامها را رد کرده و میگوید حمله از جانب یمن صورت گرفته است.
خبرنگار یورونیوز در این زمینه نظر فرانسوا نیکولو، سفیر پیشین فرانسه در ایران را جویا شده است.
یورونیوز: چهار روز پس از حمله به زیرساختهای نفتی عربستان، درباره این که چه کسی پشت این عملیات بوده چه میتوان گفت؟
نیکولو: این به واقع رویداد بسیار قابل توجهی است. کیفیت فنی و دقت ضربه در این عملیات بیپیشینه بوده و در سطح کار بهترین کارشناسان فنی در این گونه عملیات است. نکته حیرتانگیز دیگر آن است که این حمله ظاهرا نه با تجهیزات فنی راداری و فنی سعودیها و نه با وسایل آمریکاییها که بهترین و پیشرفتهترین امکانات پایشی در منطقه خلیج فارس را دارند، قابل تشخیص و رهگیری نبوده است. این واقعا اسرارآمیز است. اگر واقعا حوثیها پشت این حملات بوده باشند، تقریبا قطعی است که ایران به آنها کمک کرده است.
از مدتها پیش همه میدانستند که ایرانیها در زمینه پشتیبانی فنی و آموزش به حوثیها یاری میرسانند و احتمالا این کار را از طریق حزبالله لبنان انجام میدهند. به هر روی، گونهای همکاری میان آنها وجود دارد. اما اگر خود ایرانیها مستقیما این عملیات را انجام داده باشند، این هم ابعاد جدیدی به ماجرا میدهد. نکته قابل توجه این که چه حوثیها این عملیات را انجام داده باشند، چه ایرانیها هر دو دلایل خود را برای این کار داشتهاند.
یورونیوز: پرسش دقیقا همین است. ایران از انجام عملیاتی با این ابعاد چه منفعتی میبرد؟
نیکولو: اگر واقعا ایران این اقدام را انجام داده باشد یعنی این کشور به این وسیله دارد علامت میفرستد که از شرایط موجود به هیچ روی خرسند نیست، شرایطی که در آن به ایران امید خلاصی از بحران داده شده است، تلاشهایی برای میانجیگری و مذاکره انجام شده اما ایران میبیند که آب از آب تکان نخورده و تحریمها هنوز سر جایشان هستند. یادمان هست بیش از یک سال پیش که شدیدترین تحریمها [علیه ایران] وضع شد، ایرانیها گفتند اگر آنها نتوانند نفت خود را صادر کنند، هیچ کس دیگری هم در منطقه نخواهد توانست نفت صادر کند. بنا بر این اگر بتوان گفت، ایران اکنون هم سعودیها و هم آمریکاییها را با مسئولیتشان روبرو کرده است.
عربستان سعودی هم البته غافلگیر شده است. هنوز تردید دارد که مستقیما ایران را متهم کند چه برسد به این که بخواهد دست به اقدام متقابلی هم بزند، زیرا میداند که در چنین بازیای همه از جمله خودش بازندهاند زیرا عربستان نفت خودش را هم نخواهد توانست صادر کند.
اگر عربستان سعودی خودش را در جنگ با ایران که نتیجهاش مشخص نیست درگیر کند تمام طرحهای اصلاح و نوینسازی ولیعهد محمد بنسلمان در معرض تهدید قرار خواهد گرفت.